Skrevet av: René Petterson
For: Nemo.no
Vi har alle sett dykkeren som er helt gal når det kommer til utstyret sitt, alt skal skyldes nøye etter alle dykk, støvhetten til ventilsettet skal tørkes før den settes på igjen på ventilsettet som for sikkerhetsskyld har blitt vasket I varmt vann. Motsetningen er dykkeren som stapper utstyret I stampen etter dykk og der blir det værende til neste gang. Hvem av disse tror du har flest feil på utstyret sitt? Og hvem av disse tror du har utstyret lengst?
De fleste av oss ligger gjerne en plass mellom disse to ytterpunktene og gjør så godt vi kan for å ta vare på dykkerutstyret vårt. Det skal tross alt holde liv i oss når vi er gjester i et element hvor vi egentlig ikke hører til.
I denne artikkelen tar vi et lite dypdykk i vedlikeholdsrutiner og letter også litt på sløret om hva som skjer på verkstedet hos oss når vi får pusteventilen din inn på service.
Da du først begynte å dykke lærte du via teori og i praksis med instruktøren din at utstyret måtte rengjøres etter bruk. Siden du på dette tidspunktet ble bombardert med informasjon og nye inntrykk kan det være vanskelig å huske nøyaktig hva som ble sagt og grunnene til at man skulle gjøre de spesifikke ting.
Ta på støvhetten før du skyller ventilsettet ditt: Mange ventiler er åpne (luften går direkte til filter i førstetrinn) og får man vann i dem er det veldig vanskelig å få det ut igjen. Vann eller fuktighet blir ofte liggende i førstetrinnets filter og over tid dannes det mugg og andre typer sopp i filteret. Dette er filteret som er siste skanse for å beskytte deg mot urenheter i luften så du kan jo tenke deg selv at dette ikke er ideelt. I verste fall kan du over tid puste inn soppsporer som setter seg i lungene og gir deg alvorlige helseplager.

Man bør spyle ventilsettet trykksatt: Dette er en veldig fornuftig måte å gjøre grovrengjøring av ventilsettet. Ved å spyle ventilsettet mens det fortsatt er trykksatt, kan man blåse ut fukt av andretrinnene etter spyling. Vi er også garantert å ikke få vann inn i førstetrinnet. En god generell anbefaling etter du har demontert og satt på støvhette, er å spyle ventilene med varmt vann før de henges til tørk/lagring. Prøv å få ut så mye fukt som mulig før lagring.
Man skal aldri spyle direkte ned i munnstykket på andretrinnet: Dette er litt omdiskutert, men siden du så å si garantert har hatt saltvann inni der og det er såpass lukket som det er ville jeg si det motsatte, er det noen plass man bør bruke varmt vann og spyle nøye er det i andretrinnet. Vi har sett tilfeller der ventiler kommer på service og det er funnet store mengder sopp og bakterier i andretrinnet. Jeg ville ikke anbefalt å holde inne purgeknappen når man spyler andretrinnet. Dette kan føre vann opp i slangene og inn i lavtrykkskammeret til førstetrinnet og over tid forårsake irring som igjen skader chrome innvendig i ventilen og kan skape kondemneringsgrunnlag.
Hvor lang levetid har et ventilsett? Dette er et av de gjengående spørsmålene som egentlig er umulig å gi noe fasitsvar på. På generell basis sier vi gjerne at et ventilsett som er godt ivaretatt og vedlikehold kan vare over 10år, mens et forsømt kan bli kondemnert i løpet av kort tid.
Hvor ofte skal ventiler ha service? Her varierer anbefalingene litt mellom de forskjellige merker. En god tommelfingerregel er at ventilene skal ha service 1 gang i året eller hvert hundrede dykk. Dette forutsetter naturligvis at ventilene opererer feilfritt i mellomtiden. Et kjede er aldri sterkere enn det svakeste ledd og dette betyr for oss som dykkere at hvis vi starter et dykke med utstyr som lekker så har vi allerede en kjent feil og feilkjedet vårt er i utgangspunktet svakere enn det burde vært. Vi som dykkere er ansvarlige for vår egen sikkerhet og for at utstyret vårt er skikkelig og korrekt vedlikeholdt, dette er at ansvar vi alle må være bevisst.
Legg igjen en kommentar